Herstelling Horeca viert vijfjarig bestaan – 12 mei 2011

Sinds de start in 2006 zijn meer dan 250 deelnemers door Helena Hehanussa en haar team geholpen op weg naar een betere toekomst; aanleiding voor een klein feestje.

Start van ‘het horecaproject’

Op 2 maart 2006 opende de toenmalige Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb het horecaproject van Herstelling , zoals het toen heette. Helena Hehanussa was, samen met Cor van Doorn, al een tijdje met het pilotproject bezig en de vooruitzichten waren goed. Niet alleen bood het de mogelijkheid van een traject voor vrouwen en meisjes volgens de methodiek van Herstelling, de deelnemers op de forten profiteerden van gezonde voeding voor een kleine prijs. Nu, vijf jaar later, zijn ‘de meisjes’ – waaronder tegen- woordig een groeiend aantal jongens/mannen – niet meer weg te denken uit Herstelling.   Om dat te vieren boden de mensen van de Horeca op 12 mei een receptie aan.

Toespraken en cadeautjes

Natuurlijk horen bij een verjaardag de nodige toespraken en cadeautjes. Directeur van het werkbedrijf,Yoeri van der Lugt, bedankte de team manager, werkmeesters en consulenten die in de afgelopen jaren de trajecten van Herstelling Horeca hadden vormgegeven. Als toepasselijk cadeau bood hij aan de team manager een schilderij aan van deelnemer Domingos, vrolijk getiteld ‘de nieuwe haren van Helena’. Directeur van de stichting, Joop van Burk’s cadeau bestond uit een nog te maken kookboek van Herstelling Horeca. Hij refereerde aan Herstelling als een familie. In haar antwoord bedankte Helena weer uitgebreid de gulle gevers, de gasten die aanwezig waren, maar vooral ook haar collega’s. Door hun grote inzet heeft Herstelling Horeca kunnen uitgroeien tot wat het nu is. Ook vroeg zij aandacht voor de expositie, in het praktijkcentrum, van Domingos Martins. Domingos, die in Brazilië de kunstacademie volgde, is op dit moment werkzaam bij Herstelling Horeca. Daarna was het voor iedereen tijd om in de binnentuin te genieten; van de zon, van de hapjes en drankjes en van de gezelligheid.

Dynamische, zware maar mooie tijd

In de afgelopen 5 jaar is er veel gebeurd. Sinds de ‘vliegende start’ in maart 2006, zijn het zware maar leuke jaren geweest, vindt Helena. De uitbreiding van het aantal deelnemers, het aantrekken van nieuwe werkmeesters en de uitbreiding met een facilitair traject, hebben er een zware maar mooie tijd van gemaakt. Op de vraag wat haar het meeste is bijgebleven zegt Helena zonder aarzelen “de bezoeken en de deelnemers”.

De bezoeken – van bijvoorbeeld de Zweedse Koning en Koningin, de Duitse Minister Ursula von der Leyen, Nederlandse bewindslieden, burgemeesters wethouders en vele andere politici en hoogwaardigheidsbekleders – waren natuurlijk heel spannend. Daarvoor moesten we zorgen dat alles op rolletjes liep. En ook de deelneemsters en deelnemers moesten onder druk presteren. Het is gelukkig altijd goed gegaan. Maar meer nog zijn me de deelnemers bijgebleven. Er zijn bijvoorbeeld twee jongens naar Fifteen gegaan (het Amsterdamse restaurantproject in samenwerking met Jamie Oliver). Een ander voorbeeld is dat twee vrouwen die werkloos waren nu al jaren een reguliere baan hebben en goed voor hun kinderen kunnen zorgen. Ik ben blij dat wij veel vrouwen een zetje in de goede richting hebben kunnen geven. Het is prachtig als deze vrouwen, vaak alleenstaand met kinderen, tegen je zeggen, “Ik wist niet dat werken zo leuk was.” En laatst was hier een deelneemster met haar dochtertje. Op mijn vraag wat ze later wilde worden zei het meisje, dat ze wilde worden wat ik ben, omdat ze dan ‘wat voor anderen kon betekenen’. Dát is het allermooiste wat je kunt horen.

N.B. Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het werk van Domingos Martins op het praktijkcentrum; zijn telefoonnummer is 06-42848973

Print deze pagina